пʼятницю, 11 жовтня 2013 р.

(Не) Прості японці. Таксист.

 Типові японські таксі і типовий японський таксист в Кітакюшю.

Сьогодні зранку падав сильний дощ і прийшлося викликати таксі щоб відвезти Марьку в садочок. Ми всі троє чемно зібралися і коли сіли в таксі до нас повернувся старенький (років думаю не менше 70-ти) таксист і сказав по-російськи "Здравствуйте, меня завут Ямада. Куда нужна єхать?". Треба признатися що ми відразу не зрозуміли що він нам сказав - вухо не настроєне чути рідну мову від японського таксиста.

Ну короче поїхали в садочок і по дорозі він розказує (звичайно по японськи) що вчив колись російську мову з радіопередач NHK. По дорозі почав згадувати якісь слова - ми з Оленкою сміялися, бо після стандартних "здраствуйте, спасіба, дасвіданія, ізвініте, меня завут ямада" була фраза "єта фкусна", безумовно найважливіша для пересічного і типового японця. Чуть не попали в аварію - бо він не знав де знаходиться садочок і я намагався вставляти свої японські "наліво-направо" між його російськими "спасіба" і "меня завут ямада". Коли здали дітвака в садочок і поїхали по нашим університетам, по дорозі наш таксист вже заговорив корейською і китайською - повторюючи тіж самі фрази на пятьох різних мовах - добавив і англійську також. Коли ж ми вилазили з таксі то він з 1130 єн які накрутилися на лічильнику - взяв лише тисячу. Короче підняв настрій зранку - хороший японський дідусь-таксист.

У нас в Ужгороді, думаю, напевно є не один таксист-поліглот. Відмінність мабуть лише в тому що люди спочатку стали поліглотами а потім таксистами а тут навпаки. Така ось паралель.

1 коментар:

  1. >> Відмінність мабуть лише в тому що люди спочатку стали поліглотами а потім таксистами а тут навпаки
    :D

    ВідповістиВидалити