суботу, 23 квітня 2011 р.

Харчування - 食生活

Три ієрогліфи винесені в заголовок - по окремості читаютьсться (shoku-sei-katsu) означають "eat, life, living" а вкупі як мені подобається означають "eating lifestyle" тобто стиль харчування чи як там по українськи.
Колись давно коли я ще лише приїхав в Японію у мене була фотоколекція на пікасі шо іменувалася "Пища в Японії" - тоді хавка була трохи вичурніша - іноді готувалася по кулінарним книжкам і переважно Ліною-сан. Тепер же ми живемо окремо і мусимо готувати собі самі :-) Звичайно що тепер все набагато простіше, в плані приготування страв. Концепція японської кухні як мені здалося за цей час - полягає у простоті приготування, чим менше приготовлена їжа готується шляхом жарення, парення - тим краще. Для рису звичайно, переважно завжди одна і та же процедура - рис, вода, рисоварка і більше нічого. А якщо є рис то можна вважати що є і пища. Дома я готую часто - особливо зараз коли ми залишилися самі без Оленки - по банальній причині - зявилося більше часу.
Сніданок у нас переважно завжди вівсяна каша, що ми нещодавно обговорювали в публічному buzz-і не то шо у німецьких буржуїв які як детально виразилася Катя на сніданок мають кожен своє (це в межах однієї сімї!!!) - цитую "я їм суміш з різними кислими ягодами, заливаю це моколом або несолодким йогуртом, Міша їсть кранчі (солодкі карамелізовані грудки) з йогуртом і агорн-сиропом, а Міла те саме, тільки з йогуртом і яблучним мусом". За такий "ітінг лайфстайл" нашого друга Мішика можна тільки порадуватися, по доброму позаздрити і тягнутися до них. У нас покищо попроще.
Щоправда віднедавна Марька надає перевагу білковим продуктам і вже не з дуже великим задоволенням їсть кашу. На запитання зранку що хочеш їсти відповідає "яєчо" що означає яйце (мінімум два-три) в будь якому вигляді. По суботам коли я нікуди не спішу - готую їй комплексний сніданок - не дуже ізощьрьонний - ось наприклад як сьогодні


Апетит признаю прямо залежить від вигляду поданої страви принаймні у нас (цікаво чи у всіх дітей у віці 2 роки так). Якби я запропонував таку їжу Марькі в маленькій тарілці - перемішану - вона вибрала би яйце і сосиски а все інше би викинула на підлогу. В такій же сервіровці - дана порція зїдається повністю з добавкою. Порядок споживання завжди різний і не так як у дорослих всього почутьчуть паралельно а по черзі. Сьогодні було так: яйце, тост з маслом, сосиски і на закуску брокколі приготовлені на пару без всяких спецій і приправ.


Після їжі пила чай - але лимон потрєбувала вийняти - покищо не доросла ще Марька до лимона.
Дома ми обідаємо тільки в неділю, а на вечерю у нас завжди щось просте закарпатське - чи картошечка з відбивними, чи спагетті болоньєзе. Віднедавна почав готувати "каре-райсу" тобто рис з соусом каррі. Тут в Японії це дуже популярна страва - в магазинах є міліон видів спецій для каррі в брикетах які треба додати в відварені мняско, грибочки, картошечку, морковочку - короче кому як подобається. Діти всі люблять каре-райсу і Марічка не виняток - готова його їсти і на обід і на сніданок і на вечерю. Готувати легко, смак надзвичайний - запах і смак спецій завжди викликає звірячий апетит, такшо в кого є мождивість - рекомендую. Більше того каррі-мікс як правило містить багато куркуми а вона в свою чергу містить речовину під назвою - куркумін що являється доведеним хімікатом для профілактики колоректального раку (див. наприклад недавній огляд в журналі Nature), щоправда доведено на мишках, але ми від них не сильно відрізняємося. Такщо рекомендую іще раз. На фото зправа нещодавнє наше каре-райсу.


Іноді коли є натхнення - вчуся чомусь новому і намагаюся включати в раціон, хоч і рутинні японські, але вск ще екзотичні для нас морепродукти. На фото зліва експериментальна страва - сирна запіканка з брокколі і кальмаром, вийшла непогано, кальмар смачний - але чистити його - заняття для передачі "фактор страха" чи де там усяких жуків їдять? - короче - можна зблюватися - особливо якщо не дуже любиш рибний запах, ну і плюс він слизький і у ньому незрозуміло де жопа а де очі - але треба видирати і одно і друге. В цьому контексті не дивно чому тут в Японії цілий кальмар коштує десь в 5 разів дешевше ніж чищений. Однак смак у кальмара також особливий, не знаю але думаю що по складу своєму мясо має бути корисне і поживне як все морське. Ну і звичайно про брокколі згідно того ж огляду у  журналі Nature містить дуже корисні ізоцианати - згідно клінічного дослідження жони шо споживають більше кілограма брокколі щомісяця (брокко-жеруни) мають на 60% меншу імовірність захворіти раком молочної залози ніж ті жони що їдять 350 грамів і менше на місяць (перевірено на самках виду "homo sapiens"). Як на мене то це дуже дуже вагомий аргумент щоб їсти дуже багато і дуже часто цей винятковий овоч, звичайно підкормлюючи своїх дітей і чоловіків. Ну і раз я вже почав про антиракові продукти: ягоди, червоне вино (в мікродозах), парадички (особенно чоловікам - доведено діє для профілактики раку простати) і чеснок у величезних дозах і у різних стравах. Це все ми також їмо але про це вже іншого разу. 

7 коментарів:

  1. ого, в мене теж подібний ранковий раціон як у Марічки, за винятком хіба того, шо мені всьо рівно як воно розміщено і чи у великій тарілці))

    а вот сирну запіканку з брокколі щоправда без кальмарів їв у Бансько (Болгарія) дуже було смачно - ну і вот тепер дізнався, шо то капец як корисно)

    ВідповістиВидалити
  2. ну я припустив що композиция буде важливою для діточок маленьких :-) вониж ж Nature не читають і їдять всьо шо гарно виглядає а не тото шо доброє, ну по крайній наша Марька :-)
    А запіканочку приготую як доберешся в гості! Welcome! чи як там по нашому йо-ко-со!

    ВідповістиВидалити
  3. та да, дітиська такі - їдать шо красне;)
    щодо запрошення - то я тільки за (проте на вересень був надумав літати на Гамерику), а вчора дізнався шо то одинаково по ціні літати шо до вас - шо туда...

    так що ми ще подививмся що і як буде (наразі займаюся збиранням українських бабосиків на такі штуки, а то без них в масальот не пускають)))

    ВідповістиВидалити
  4. то точно шо не пускають :-)

    ми ще тут як мінімум два роки такшо цього року давай в гамерику а на другий до нас :-)

    ВідповістиВидалити
  5. якщо так всьо получиться, то до вас уже з жонов (своєю:) мабуть;) це досить хароший стимул, скажу тобі)

    ВідповістиВидалити