вівторок, 27 вересня 2011 р.

Марька - нічні дитячі розваги.

У Японії салюти* запускають переважно літом, таке в мене склалося враження. Де не де проходять всякі фестивалі з салютами, на які ми ніяк не попадемо, ну може в наступному році. Іще в магазинах продаються дитячі набори для ханабі, китайські але безпечні. Так от літо закінчилася і на такі наборчики в магазинах пішла велика скидка, тому недавно Марька собі один наборчик купила. Ну і вчора ми його спалили - в цьому короткому пості чотири фотки і два відео.


* Починаючи з цього допису спробую (може хтось зацікавиться...) давати короткі японські уроки, слово чи два, ієрогліфи, читання хіраганою (азбука), латинікою і коротке значення ієрогліфів - без деталей, так сказать для естетичного воспріятія.

花火

はなび hanabi

салют, складається з двох ієрогліфів, перший "хана"- квітка, другий "бі" - вогонь. Ось так, красиво і логічно формуються деякі слова у японській мові.

Подивитися ще одне відео і фотки



3 коментарі:

  1. Кв(л)ас! Вираз обличчя, як у вченого, який ставить важливий експеримент! Так і хочеться потрогати пальцями той червоний вогник!
    Дякую за урок японської, лиш я чогось не розумію, у них азбука складається із складів, а не з літер? Бо в ханабі чогось лиш три букви?

    ВідповістиВидалити
  2. Да - так і є, вона до речі потрогала пару разів натурально, але ті відео я не виставляв а то ще позбавлять мене батьківських прав :-)

    Азбука сладається з літер що звучать (якщо порівнювати з нашими) як голосний (а,і,у,е,о) або комбінація приголосний+голосний (ка,кі,ку,ке,ко) і так далі, з єдиним чистим приголосним (н) що так і звучить. Складів таких як у нас немає, тому три букви в згаданому слові це ха, на, бі.

    ВідповістиВидалити
  3. Tak fil'm Takeshi Kitano sa nazyvat', HANABI, kliovyj, podyvys'!

    ВідповістиВидалити