середу, 14 грудня 2011 р.

Job-hunting in Japan. Part 1.

Сьогодні Такума ходив на семінар на якому учили як правильно влаштовуватися на роботу. У Японії працевлаштування відбувається дуже планово. На початку останнього курса всі майбутні випускни починають шукати собі роботу - бо це основне за чим вони прийшли в університет. Офіційно для пошуку роботи у них здається є 1 місяць вільного відвідування коли замість того шоб ходити в університет вони ходять по семінарам всяким і на інтервю в компанії де хочуть працювати. Компанії тоже перебирають і тому студенту перш ніж отримати місце роботи треба відвдати міліон всяких семінарів в різних куточках країни, переважно у великих містах і пройти всякі екзамени і перевірки в компаніях. Так от про сьогоднішній семінар Такума розказав шо узнав дуже багато нового і їх вчили навіть як правильно поклонятися коли ти проходиш співбесіду в компанії. Отже кут поклону 30-45 градусів - голова і шия рівно, голова не має звисати. Затримувати поклон також треба на певний час але про це я його не запитав. Короче ось фотка ідеального японського поклона друзі - може комусь пригодиться.

 

2 коментарі:

  1. Оригінально! Конкурс поклонів!
    А в принципі, все дуже правильно. Не так, як у нас: замість поклону - міх із грошами...

    ВідповістиВидалити
  2. Коли ти кажеш "не так як у нас" ти маєш на увазі нас - закарпатських медиків? Да про то шоб стати дохтором у закарпатті уже ходять легенди. Але мені не подобається ні наша - ні японська системи. Я вважаю що людина може бути хорошими працівником незалежно від того наскільки вона вміє дотримуватися правильних манер і ввічливості. Однозначно неправильно коли компанія візме на роботу більш ввічливого студента ніж більш талановитого, в Японії якраз навпаки, очевидне бажання компаній брати працівниками людей які будуть скоріше слухняними і тупими рабами ніж ініціативними і борзими індивідуалістами які всім хочуть показати "дивися який я розумний і крутий". Тут "competition" зведений до мінімума - ніхто не чекає що працівник буде намагатися вискочити перед іншими і така поведінка різко засуджуєтся. Я вважаю що це повна херня. Однак це характеристика східного менталітету, вона приносить результати тому не можна це не поважати.

    Щодо "у нас" закарпатських медиків... то це вобще повний бардак, і дійсно на роботу візмуть будь-кого якщо він буде готовий заплатити необхідну суму. З одного боку це круто що за гроші можна купити все, але я вважаю і тих хто продають і тих хто купують місця в медицині повними підарасами і уйобками, мені шкода і одних і других, на жаль це впливає не тільки на їхню карму а і на весь український народ. Поки ми не почнемо поводитися синхронно елементарним нормам моралі на жаль покращень в Україні не буде.

    ВідповістиВидалити