четвер, 1 серпня 2013 р.

Антиамериканізм у Японії.

Про то як японці люблять американців і все повязане з Америкою ходять легенди. Наше сімейство часто путають думаючи що ми американці, і, часто, коли немає часу (наприклад стоячи на переході і перекинувшися парочкою слів з японським дідком) легше погодитися, ніж вдаватися в довгі пояснення на ламаній японській мові про те що ми українці, про те що справді, така держава існує, і про те що "ні це не Росія, не частина Росії", "ні ми точно не плутаємо" а ще про те що в державі що називається Україна і мова є своя - українська, і ще треба десять разів повторити, "ні-ні не російська, точно не російська" і так далі і тому подібне. І от якщо ми, в совецкому союзі були навчені свято ненавидіти нашого фашистського ворога, то в Японії склалося все навпаки і дві країни після війни, подібно до містера і місіс Сміт злилися в любовному екстазі. Так і має бути, не треба воювати - make love not war. Однак тим не менше трапляються дрібниці які все ж таки показують невеличку неприязнь до американського - яке в даному випадку все ж таки здається символізує не так суто американське як ушиткоє - заграничне. Так, Японії не треба наприклад імпортовані товари сільського господарства - які бувають дешевші за місцеві в рази а то і в десятки разів. Сьогодні, під час обідньої перерви по завданню дорогої дружини бігав в напів-сільський магазинчик купити гарбуз (зараз сезон). На одній з будевель побачив нетиповий плакат, - виношу з інстраграма - для тих хто не дружить але читає блог. Заодно перевіримо як інстарграмчик показує фотки тут.
Надпис на плакаті "Захистимо японське сільське господарство!" І підпис внизу "Молодьожний отдєл кітакюшського підрозділу компанії JA (Japan Agriculture)".
Ось така коротка історія на сьогодні дорогі друзі. Будьте здорові! Have a nice day!

4 коментарі:

  1. >> в Японії склалося все навпаки і дві країни після війни, подібно до містера і місіс Сміт злилися в любовному екстазі

    ну так, цікавий симбіоз, хельсинський синдром... на нас би скинули пару атомних бомб, потім окупували — думаю, в нас би була теж любов! ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да точно іноді враження хельсинського синдрому, але схоже що я зробив неправильні висновки. На днях довелося попянствувати в гостях у знайомого вчителя, також прийшли троє "старейшин міста", по крайній мірі так вони себе позиціонували, кожен із крутих чи директор школи чи якийсь зам-декана. Так вот коли зайшла мова про японо-американську любов, один з дідків мене досить жорстко остепенив і каже "чувак ти нічого не розумієш. ми (японці) живемо на окупованій (америкою) території..."
      Вже скоро пять років а я так і не навчився бачити внутрішні, справжні почуття японців і постійно ведуся на surface. Тому дійсно тут можна розглагольствувати і шукати істину довго. Але молодим здається на все це дійсно наплювати.

      Видалити
  2. Привіт. Цікава інформація. А можна більше фактів. Тобто які причини антиамериканізму, адже американці є союзниками Японії. Можливо причина в ядерному бомбардуванні і через те, старше покоління ненавидить чи не поважає США. А може просто економічна конкуренція?
    І ще яке ставлення до євреїв?
    Можна писати сюди: aib1512@ukr.net
    Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт Андрію, більше фактів я не маю - та й це не факт, просто такий жартівливий натяк - давайте краще свого не цуратися, а чужого і не дуже треба. Тому скоріше за все причини економічні, Японія дуже бережливо ставиться до свого сільського господарства. Конкуренції в цій області тут немає, вірніше конкурують тільки свої, a неяпонські с/г товари поступають в дуже лімітованій кількості. Як я вже писав в коментарі вище - старші люди ще памятають війну і дійсно вони не люблять Америку і те що в Японії американські військові бази (хоч і не часто признаються). Але молодшим все-одно. Вони про це не думають і їх (в переважній більшості) це не цікавить.

      На рахунок євреїв... я вже восьмий рік тут і ще мені не приходилося спостерігати відношення японців до єврєїв, такщо тут навіть нічого не можу сказати.

      Видалити